Avtosedež – osnovne informacije o varnosti in uporabi

avtosedezV sodobnem času si življenja brez avtomobila ne moremo več predstavljati, zato je avtosedež nujna otroška oprema, ki jo najdemo v vseh družinskih avtomobilih. Zakonsko je predpisano, da se morajo vsi otroci voziti v avtosedežih do velikosti 150 cm, saj se s pravilno uporabo avtosedežev občutno zmanjša možnost resnejših poškodb. Za vsako starost oz. višino je predpisana uporaba določene skupine avtosedeža, ki mora biti pravilno nameščen v vozilo, da lahko omogoča varno vožnjo njihovim uporabnikom.

Poznamo avtosedeže 4 skupin in kombinacij teh skupin, saj določeni sedeži s prilagajanjem rastejo z otrokom in so uporabni dalj časa. Skupina 0 predstavlja prve avtosedeže za dojenčke od rojstva do 18 mesecev (oziroma 9 kilogramov). Skupina 0+ omogoča nekaj več prilagoditev po velikosti, zato je namenjena za otroke do 12 kg. Kombinirana skupina 0+/1 predstavlja avtosedeže, ki rastejo z otrokom in jih le-ti lahko uporabljajo do starosti 4 let (18 kg). Skupina 1 zajema sedeže, ki so primerni za otroke od 9 mesecev do 4 let (9-18 kg). Obstaja kar nekaj sedežev skupine 1/2/3, ki omogočajo številne prilagoditve in rastejo z otrokom kar od 9 mesecev do 12 let (9-36 kg). Zadnja skupina pa je 2/3, ki je namenjena otrokom od 3 do 12 let (18-36 kg).

Avtosedež mora biti prave velikosti z ustreznim certifikatom, ki dokazuje varnost in primernost za evropski trg. Na testiranju avtosedežev se lahko pozanimate za oceno, ki jo je prejel določen avtosedež in se na podlagi tega odločite za nakup točno tega ali kakšnega drugega.

Nikar ne nakupujte avtosedeža le po videzu ali barvi – to ni najpomembnejše, ko gre za zdravje in življenje vašega otroka. Poskrbite, da je otrok najprej varen in se v njem tudi dobro počuti. Poleg pravega izbora je nadvse pomembno tudi dejstvo, da mora biti avtosedež na pravi način nameščen v vozilo in je otrok v njem pravilno pripet. Strogo sledite navodilom za kupljeni avtosedež in ne tvegajte po nepotrebnem.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *