Kaj je erekcija?

Erekcija penisa je kompleksen fiziološki proces, ki se pojavi, ko se penis napolni s krvjo ter postane povečan in trd. Erekcija je običajen del spolnega vzburjenja in se lahko pojavi med spolno aktivnostjo, masturbacijo ali celo, ko moški ne razmišlja o seksu. Proces erekcije se začne s stimulacijo penisa, ki je lahko fizična (dotik ali drgnjenje) ali mentalna (razmišljanje o seksu).

Ta stimulacija povzroči sproščanje kemikalije, imenovane dušikov oksid, v krvnih žilah penisa. Dušikov oksid povzroči sprostitev mišic krvnih žil in omogoči pretok krvi v komore penisa.

Ko se penis napolni s krvjo, postane večji in čvrstejši, koža penisa pa postane bolj napeta. Poleg tega se zaprejo vene, ki običajno prenašajo kri stran od penisa, kar ujame povečan pretok krvi v penisu. To daje erekciji togost. Erekcije lahko trajajo od nekaj minut do nekaj ur, odvisno od posameznika in situacije. Ko je dražljaj odstranjen, se mišice v penisu sprostijo, vene se odprejo, kri odteče iz penisa in penis se vrne v mlahavo stanje.

Erektilna disfunkcija (ED) je pogosta bolezen, ki prizadene veliko moških in jo lahko povzročijo številni dejavniki, od fizičnih zdravstvenih težav do psiholoških težav. Moški z ED morda ne bodo mogli doseči erekcije ali je ne bodo mogli vzdrževati dovolj dolgo za spolno aktivnost. Če imate težave z erekcijo, je pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom, da ugotovite vzrok in poiščete pravo zdravljenje.

Težave z erekcijo

Moški lahko težave z erekcijo doživijo zaradi številnih razlogov, vključno z boleznimi srca in ožilja, diabetesom, stresom, depresijo, boleznimi ščitnice, boleznimi ledvic, presnovnimi boleznimi, prekomerno telesno težo, pomanjkanjem telesne vadbe, prekomerno uporabo alkohola in tobaka ali zdravil. Včasih pa lahko pri moških pride do težav z erekcijo kot posledice poškodb ali operacij. V vsakem primeru je priporočljivo, da se obrnete na svojega zdravnika, da se ugotovi natančni vzrok težave in da se predpiše ustrezno zdravljenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *