Sončne elektrarne po dostopni ceni

sončna elektrarnaModerni dom je poln električnih naprav. Razvoj je prinesel televizorje, telefone, pralne in pomivalne stroje ter sesalce v vsak dom. Prvi računalniki so bili ogromni. Uporabljale so jih vladne službe in univerze. Danes ima računalnik skoraj vsakdo. Internet stvari v naše domove prinaša povezljivost med računalnikom, hladilnikom in vso ostalo elektroniko v hiši. Nič tega od ne deluje, ko nam zmanjka elektrike. Klub temu dojemamo sončne elektrarne še vedno nekaj futurističnega. Večina si ob omembi elektrarne predstavlja nekaj umazanega, glasnega, ogromnega. Sončne elektrarne niso nič od tega. So tihe, čiste in nemoteče.

Proizvodnja komponent je vse cenejša in s tem tudi cene domačih sončnih elektrarn padajo. Umazane prav tako niso. Ker so moduli na strehe nameščeni pod kotom, jih sproti izpira dež. Manjše količine prahu jim ne škodijo, če živite ob kamnolomu ali prometni makadamski cesti pa jih bo potrebno vsake toliko časa oprati. Prav tako bi moral z njih sam zdrsniti tudi sneg.

Sončne elektrarne so lahko zelo različnih dimenzij. Kitajci se borijo proti že sedaj previsoki stopnji onesnaženja z ogromno fotovoltaično elektrarno v kitajskem Dunhuangu. Za lastno gospodinjstvo nam bo zadoščala precej manjša. Najbolje je zgraditi točno toliko veliko, kot jo potrebujemo. Presežke težko hranimo in jih bomo morali, če smo povezani v omrežje, brezplačno oddajati naprej. Zato sem nam izgradnja preobsežnega sistema ne izplača.

Sončne elektrarne delujejo 30 let z skoraj nič vzdrževanja. Enkrat letno jih moramo očistiti, če uporabljamo razsmernike pa jih mora občasno pregledati pooblačena oseba. Po začetni investiciji so stroški obratovanja kasneje zelo nizki. Na trgu so možne različne vrste financiranja. Tako imate lahko svojo sončno elektrarno tudi na lizing. Pri postavitvi pa se lahko odločate samo za nakup sestavnih delov in si jo postavite sami. Bolj priporočljiva je opcija sončne elektrarne na ključ. Brez odvečnih skrbi boste imeli zelo hitro na strehi lastno mini elektrarno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *