Kaj so klimatske naprave in kako delujejo?

V današnjem času si življenja brez klimatske naprave praktično ni mogoče predstavljati. V mislih jih imamo predvsem v vročih poletnih dneh, ko visoke temperature nelagodno vplivajo na naše počutje. Z njihovo pomočjo poskrbimo za hlajenje ter ogrevanje bivalnih ali poslovnih prostorov.

Vrste klimatskih naprav
Prenosne klimatske naprave so primerne za uporabo v prostorih, kjer ni mogoče namestiti klima naprave v split izvedbi. Poleg možnosti prenašanja naprave v različne prostore ter enostavne uporabe se z nakupom prenosne klima naprave izognemo potrebi po montaži. Poskrbeti moramo le za izpust vročega zraka iz prostora. To lahko storimo na ta način, da nekoliko pripnemo okno.

Okenske klimatske naprave se zaradi zahtevne montaže uporabljajo čedalje manj. Za to vrsto naprav je značilno, da jih namestimo na okensko polico, pri čemer se polovica klimatske naprave nahaja v prostoru ter polovica na zunanjem delu stavbe.

Klimatske naprave brez zunanje enote so primerne za uporabo v prostorih, kjer zaradi različnih razlogov ni mogoče namestiti zunanje naprave. Po lastnostih so zelo podobne klasičnim klimatskim napravam. Ob njihovi montaži moramo v steno izvrtati dve večji luknji, s pomočjo katerih poskrbimo za hlajenje kondenzatorja.

Klimatske naprave v split izvedbi so najpogosteje uporabljene klimatske naprave. Sestavljene so iz notranje ter zunanje enote. Za njih je značilno zelo tiho delovanje, visok izkoristek ter možnost uravnavanja vlage v prostoru. Na eno zunanjo enoto lahko priklopimo več notranjih enot in na ta način prihranimo pri montaži. Poznamo več vrst notranjih enot: stenske, talno-stropne, kasetne, kanalske ter prosto stoječe.

Kako deluje klimatska naprava
Pri hlajenju klimatska naprava notranjemu prostoru odvzema topel zrak ter ga preusmeri na prosto. Klima naprava toploto iz notranjega prostora prenese s pomočjo kondenzatorjev ter hladilnega kroga. Pri segrevanju je proces obraten. Klimatska naprava jemlje zunanjemu zraku toploto, ki se s pomočjo notranje enote oddaja v prostor.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu klimatske naprave
Ob nakupu klima naprave moramo biti pozorni na hrupnost naprave. Ta je označena na energijski etiketi z decibeli (dB). Klimatska naprava velja za tiho, če ne presega vrednosti od 25 do 30 dB. Poleg hrupa je zelo pomembna tudi moč klimatske naprave. V splošnem velja, da so za prostore velikosti do 25m2 dovolj klime z močjo do 2,5 kW, za prostore do 40 m2 klime z močjo 3,5 kW itd. Poleg naštetih lastnosti bodite pozorni tudi na energetsko učinkovitost klimatske naprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *