Kaj so strojne inštalacije?

Med strojne inštalacije spadajo vodovodni sistem, prezračevanje, ogrevalni sistemi in sistemi ohlajevanja. Vsaka stavba namreč potrebuje kvalitetno ogrevanje, hlajenje, oskrbo z vodo in rekuperacijo. Da se strojne inštalacije izvedejo kvalitetno je izredno pomemben pravilen vrstni red gradbenih del oziroma faz. Zato se mora izdelati primeren načrt. Zanj potrebujemo strokovnjaka, ki preuči naše možnosti. Nato sledi tako imenovana groba faza. Najprej je treba napeljati vode za centralno ogrevanje, prezračevanje, talno gretje in kanalizacijo. Kasneje, ko so končani ometi se priključijo naprave. Nato sledi še testiranje strojne inštalacije.

V prvi fazi strojnih inštalacij se napeljejo vodi za centralno ogrevanje, vodovod, talno gretje, prezračevanje in kanalizacijo. Pomembno je, da se ta faza izvede kvalitetno, saj ko se enkrat zaključijo ometi in tlaki, so popravki izredno dragi. V fini fazi, ko so končani ometi, sledi vgradnja ter namestitev opreme. Pomembno je, da se ta faza strojnih inštalacij izvede pred tlaki in da je izvedena kvalitetno. Kakršnokoli popravljanje napak kasneje, namreč potegne za sabo ogromne stroške. Prostori, ki so kvalitetno opremljeni s strojnimi inštalacijami bodo prijetni za bivanje, ohranjali bodo temperature v kakršnihkoli vremenski razmerah. Takšni prostori bodo tudi suhi, brez plesni in brez vlage. Če bo na primer vodovodni sistem nameščen kot je treba, bomo s tem zmanjšali mesečne stroške porabe vode. Enako velja za talon gretje, klime in toplotne črpalke. Prezračevanje ni pomembno samo za preprečevanje nabiranja vlage in razvoja plesni, ampak tudi zato, da strukturo zgradbe zaščitimo pred gnitjem in vlago. S pravilnim prezračevanjem si tudi znižamo stroške gretja in izboljšamo zrak v prostorih.

Prav tako je pravilna vgradnja strojnih inštalacij pomembna za varnost objekta in posledično življenj. Če je vse narejeno kakovostno, bomo prihranili pri porabi in se nam bo investicija v strojne inštalacije hitreje povrnila. Včasih lahko za vgraditev ali prenovo strojnih inštalacij pridobite tudi nepovratna sredstva in s tem bistveno zmanjšate investicijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *