Kje se uporablja tesnila v industriji?

tesnila trgovinaTesnila se v industriji uporablja povsod, ker je potrebno zaščititi vitalne dele pred negativnimi vplivi iz okolice ali znotraj samih naprav. Protiprašna zaščita je tako namenjena preprečevanju vstopa prašnih delcev do vitalnih delov, tesnila (za nakup kliknite tukaj) znotraj sami naprav, pa dodatno preprečujejo iztekanja predvsem maziv in drugih medijev. Z učinkovitim varovanjem pred tujki, vlago in drugimi negativnimi vplivi, tesnila strojnim elementom zagotavljajo daljšo življenjsko dobo ter pripomorejo k optimalnemu delovanju strojev, naprav in opreme.

Nadalje tesnila povezujejo mehanizme ali sisteme, ki delujejo skupaj pod pritiskom. Pri cevovodnem sistemu tako tesnila preprečujejo uhajanje medija brez kontaminacije. Učinkovitost tesnila je odvisna od njegovega oprijema in pritiska. V osnovi se tesnila ločijo na statična in dinamična. Kot ime samo pove, se statična tesnila po vgradnji ne gibajo. Statična tesnila so recimo prirobična tesnila, ki na spojih preprečujejo uhajanje medija. V večini primerov je priporočljivo statična tesnila ob montaži mazati.

Dinamična tesnila so izpostavljena različnim oblikam gibanja in premikanja. Njihov namen je ščitenje ležajev in drugih vitalnih delov strojev in naprav pred tujki iz okolice.

Statična tesnila so za montažo zahtevnejša, včasih so potrebna ali priporočljiva posebna orodja, postopki, naprave in tehnike. Dodatno na kakovost tesnjena dinamičnega tesnila vplivajo prirobnice, navoji, vijaki in drugi pripadajoči elementi. Razvoj tesnil je v razmeroma kratkem času dosegel velik napredek, kar je samo po sebi izziv pri menjavi starega tesnila z novimi. Novi materiali, tehnika in druge spremembe lahko zgolj z zamenjavo novega tesnila ali uporabo nove tehnike tesnjena, rešijo pred tem nerešljive probleme.

Preverite veliko izbiro tesnil v spletni trgovini podjetja M&M Intercom, d.o.o.

Takšne primere najdemo pri starih načinih tesnjena, ki nikoli niso zagotavljali popolnega tesnjena. Tipičen primer je tesneje po principu labirinta, ki je bil najbolj uspešen v primeru obratovanja naprave. Ob mirovanju, pa je vedno prepuščal določene manjše količine olja ali drugega medija. Danes to težavo lahko odpravimo z uporabo sodobnih tehnik.

V industriji srečamo oljna in druga rotacijska tesnila, o-ringe ali o- tesnila, hidravlična in pnevmatska tesnila, medpribočna tesnila, tesnilne vrvice, stružna tesnila ter druga tesnila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *