Toplotne črpalke

Cene olja gredo vsako leto navzgor. Postaja eden najdražjih goriv za ogrevanje. Vse bolj se umika modernejšim, čistejšim opcijam. Ena od teh so toplotne črpalke. Ogrevanje z lesom je lahko poceni, če imate lasten gozd. Dražje bo, če les kupite. Še vedno pa boste vložili precej dela v zlaganje drv in prenašanje teh sem ter tja.

Dokler smo mladi in zdravi nam to ni težko. Žalostno pa je videti starejše gospe, ki se opotekajo proti hiši z vedri drv. Toplotne črpalke delajo, brez da bi vanje kaj dolivali ali zlagali. Sekanje lesa, premetavanje premoga ali vreč z peleti odpade.

Tudi toplotne črpalke za delovanje potrebujejo nekaj elektrike. Večino energije pa si same zagotovijo iz okolice. Poznamo jih več vrst. Najbolj priljubljena je zrak/voda, ki uporablja okoliški zrak. Je med vsemi tremi najcenejša pa tudi najmanj učinkovita. Na delovanje vpliva temperatura okoliškega zraka. Med najbolj mrzlo zimo bodo tako dodatno porabile več elektrike.

Poznamo še toplotne črpalke vrste zemlja/voda in voda/voda. Kaj je najprimerneje za vaš prostor je najbolje vprašati energetskega svetovalca. Na nasvet bo vplivala kvadratura hiše, debelina izolacije pa še kaj. Nameravate uporabljati toplotno črpalko tudi za gretje sanitarne vode? Morda pa bo za vas boljša opcija vgradnja solarnih panelov na strehi. Ti so v začetku precejšna investicija, kasneje pa delujejo skoraj zastonj. Žal pa izdelava ni povsod možna. Če vaša streha nima primernega naklona ali se nahajate v kakšni temačni kotlini, kamor sonce ne posije, bodo bolj slaba rešitev.

Ob nakupu toplotne črpalke preverite še trenutne subvencije. Če vam bo k računu nekaj primaknila še Evropa, se boste greli res ceneje. Potrebovali pa boste pravilno izpolnjeno dokumentacijo. S to vam lahko pomaga večina boljših prodajalcev črpalk. Izdelali vam bodo projekt, ki ga boste priložili vlogi za subvencijo. Ko jo boste enkrat priklopili, boste imeli z njo tako malo dela, da boste pozabili nanjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *