Ustrezna izbira toplotne črpalke

Poznamo več različnih vrst toplotnih črpalk. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti in slabosti. V grobem se med seboj razlikujejo glede na način pridobivanja vira energije. Za katero vrsto naprave se boste odločili je odvisno predvsem od tega kakšen vir energije se nahaja v okolici vaše hiše ter koliko ste za toplotno črpalko pripravljeni odšteti. V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili vsako izmed njih. Za toplotne črpalke zrak – voda je značilno, da v ogrevalni sistem oddajo energijo, ki jo pridobijo iz zraka.

Ker je pri tej vrsti črpalk višina investicije nižja kot pri ostalih velja za najpogosteje izbrano in uporabljeno. Poleg tega lahko z njo brez večjih težav pokrijemo potrebo po ogrevanju različnih velikosti prostorov in objektov, od enodružinskih hiš, večstanovanjskih objektov, delavnic do poslovnih prostorov. Ena izmed glavnih prednosti toplotnih črpalk zrak – voda je tudi v preprosti in hitri montaži, za njihovo montažo pa ne potrebujemo nobenega dovoljenja, saj ob montaži ne posegamo v prostor.

Omejenosti glede vrste ogrevalnih elementov ni, uporabimo jih lahko tudi v radiatorskih sistemih, kjer moramo doseči visok temperaturni režim vse do 65 stopinj celzija. Druga vrsta naprav so toplotne črpalke zemlja – voda. Za njih je značilno, da v ogrevalni sistem oddajajo energijo, ki jo pridobijo iz zemlje ali s pomočjo geosonde oz. vertikalnih zemeljskih kolektorjev. Geosonda je toplotni prenosnik, ki energijo v ogrevalni sistem prenese preko vertikalne cevi, ki je vstavljena v izvrtino, globoko med 50 in 100 metri (največ 150 metri). Podobno kot toplotne črpalke zrak – voda so tudi naprave zemlja – voda primerne za vse ogrevalne elemente in tudi radiatorske sisteme.

Ker je investicija v te vrste naprav praviloma višja se uporabniki zanjo odločajo redkeje. Na območjih kjer se nahajajo podtalne vode si za ogrevanje doma lahko omislimo toplotne črpalke voda – voda. Te vrste naprav oddajajo energijo v ogrevalni sistem iz podtalnice. Za njih sta značilna enakomerna temperatura podtalne vode (ta znaša med 7 in 12 stopinj celzija) ter visoka energijska učinkovitost (COP vrednost, ki je višja od 4) pri nizkotemperaturnem režimu.

Pred nakupom omenjenega sistema se moramo prepričati, da se pod površjem nahaja zadostna količina podtalne vode. Višina investicije je praviloma precej visoka, v veliki meri pa je odvisna tudi od globine talne vode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *