Srebro in srebrni uhani

srebrni-uhaniVsi ki imate kakšno srebrno verižico, srebrne uhane ali srebrne zapestnice se morate zavedati, da srebrno nakit zaradi vpliva svetlobe, kože ali parfuma, ki ga imamo na koži oksidira, kar pomeni, da lahko srebro potemni. Zaradi tega se seveda ni potrebno preveč obremenjevati, saj gre za običajen in naraven pojav,  ki se mu ne morejo izogniti verižice, prstani kot tudi ne srebrni uhani. Na srečo je rešitev preprosta. Srebrni nakit je pač potrebno pravilno skladiščiti, vzdrževati in čistiti. V kolikor ne nosite srebrnega nakita vsak dan, je najbolje, da ga hranite v škatlici za nakit, ki bo dobro zaprta.

Srebrni uhani

Srebrni uhani so lahko izraz pozornosti kot primerno darilo za valentinovo, 8. marec, rojstni dan, obletnico poreko, diplomo in številne druge priložnosti. Seveda ni nič narobe, če so srebrni uhani podarjeni brez nekega posebnega razloga ampak zgolj kot izkaz ljubezni ali spoštovanja.

Srebro

Čisto srebro je redko v uporabi. Največkrat se srebro uporablja v obliki zlitin, med katerimi prednjačijo  zlitine z nikljem, bakrom in cinkom. Seveda so te zlitine v kolikor jih primerjamo s čistim srebrom cenejše, so pa po strukturi in trdoti močnejše in bolj odporne proti obrabi.

Na svetu se zelo veliko srebra porabi za kovanje denarja in seveda za izdelavo nakita (srebrne veržice, srebrni uhani, srebrni obeski, srebrne zapestnice, srebrne ogrlice). Kar nekaj srebra se porabi tudi za izdelavo jedilnega pribora. V industriji se srebro uporablja za spajkanje, v klasični fotografiji za filme in papirje, v elektrotehniki za kontaktne spoje, najdemo ga tudi v varovalkah in baterijah, uporabljajo ga zobozdravniki kot amalgam (zlitina srebra z živim srebrom).

Največje svetovne proizvajalke srebra so Peru, ZDA, Mehika, Avstralija, Čile, Kitajska. Med največje porabnice srebra pa sodijo razvite države jugovzhodne Azije, ZDA in zahodnoevropske države.

Kaj pomeni oznaka srebra 925/1000?

V kolikor ima srebrni nakit, ki ga kupite oznako 925/1000, to pomeni, da ste kupili kakovostno in srebro. Števila namreč označuje čistost srebra. Za izdelavo srebrnega nakita uporabljajo zlatarji najmanj 92,5 % čisto srebro. Preostanek predstavlja delež, ki ga imajo druge zlitine, ki dajo srebru trdnost. V primeru, ki smo ga prej omenili, to pomeni, da je delež drugih zlitin 7,5%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *