Kako pogosto se menja olje vrtne kosilnice?

Za čim daljšo življenjsko dobo vrtne kosilnice, pa tudi za čim boljšo učinkovitost in čim bolj prepričljive rezultate košnje, je treba napravo seveda primerno vzdrževati. Opraviti bo treba določene posege, ki zagotavljajo optimalno delovanje vrtne kosilnice in napravo ohranjajo v popolni pripravljenosti na delo. Takšna vzdrževalna opravila moramo nujno opraviti vsaj pred začetkom večjih projektov, običajno pa generalno vzdrževanje zahteva že začetek sezone. Dobro je za kosilnico primerno poskrbeti tudi po koncu sezone, ko napravo pripravimo na počitek.

Eno izmed najpomembnejših opravil pri vzdrževanju vrtne kosilnice je menjava olja. To je pametno opravljati redno, sploh če je kosilnica pogosto v uporabi ali izpostavljena večjim obremenitvam. Za običajno domačo rabo pa so mnenja o pogostosti menjave olja nekoliko deljena, čeprav proizvajalci motorjev večinoma priporočajo menjavo enkrat letno. Seveda je smiselnost in pogostost menjavanja olja odvisna od posameznega modela, nenazadnje pa kosilnice z dvotaktnim motorjem posebnega dovoda za olje sploh nimajo in se ta dodaja skupaj z gorivom.

Nasploh torej velja, da je pametno olje vrtne kosilnice menjati vsaj enkrat letno, običajno pred začetkom sezone. To opravilo lahko precej enostavno opravimo kar sami, je pa tudi to odvisno od modela kosilnice – starejše kosilnice menjavo olja zelo poenostavijo, saj imajo poseben ventil na spodnji strani zbiralnika za olje, skozi katerega lahko staro olje preprosto izlijemo. Novejše kosilnice tega zaradi skrbi glede varovanja okolja ne omogočajo več, tako da je menjava olja nekoliko bolj zoprna – napravo bo treba obrniti na glavo in olje iztočiti skozi vhodno odprtino. Pri tem pazimo na druge tekočine v kosilnici, torej na gorivo, ki lahko uide iz rezervoarja, to običajno preprečimo z ločenim ventilom.

Po potrebi je treba olje vrtne kosilnice menjati pogosteje, to pride v poštev predvsem za profesionalne vrtnarje in zahtevnejše domače uporabnike. Pametno je torej spremljati stanje vrtne kosilnice in na podlagi tega ugotoviti, kateri vzdrževalni ukrepi bodo potrebni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *