Bograč

Bograč je tradicionalna jed slovenskega Prekmurja, kjer se prepletajo vplivi balkanske in avstro-ogrske kulinarike. Bograč je enolončnica, jed na žlico, ki zelo spominja na golaž. Na prvo žogo bi dejali, da se bograč loči od golaža predvsem po tem, da vsebuje krompir. Po recepturi mora bograč vsebovati tri vrste mesa, enako količino čebule kolikor je mesa (se pravi, da v kolikor uporabimo pri recepturi za bograč npr. 2 kg mesa, moramo potem uporabiti tudi 2kg čebule), papriko, krompir, čili in vino. Preostale sestavine se lahko razlikujejo od kuharja do kuharja. Poglejmo si recept o katerem lahko skuhamo okusen prekmurski golaž.

Čebulo olupimo in na drobno narežemo. Čebulo prepražimo na svinjski masti ali na zaseki. Čebulo pražimo tako dolgo, da postekleni. Dodamo na kocke narezano rdečo papriko, zdrobljen ali sesekljan česen in kuhamo, da se zmehča. Po potrebi dodajte vodo, da se sestavine ne zažgejo na dnu posode. Nato dodamo meso v naslednjem vrstnem redu: najprej divjačino, 15 minut kasneje dodamo na večje kose narezano govedino, 30 minut zatem pa še na koščke narezano svinjsko meso. Bograč je potrebno še začiniti s soljo in poprom ter ostalimi zelišči. Dodamo tudi paradižnikovo mezgo in prilijemo toliko vode, da so pod vodo vse sestavine.

Posodo v kateri se kuha bograč pokrijemo s pokrovko, nato pa bograč prenizki temperaturi kuhamo še vsaj 1 uro. Vmes večkrat premešamo. 30 minut pred koncem kuhanja dodamo še olupljen in na kose narezan krompir. Po potrebi prilijemo še nekaj vode. Ko je krompir skuhan, prilijemo vino, zvišamo temperaturo in pustimo vreti kakšno minutko ali dve, da spovre alkohol v vinu. Dodajte kvalitetno vino, saj bo res dobro vino obogatilo okus bograča. Minimalni čas kuhanja bograča je 2 uri, vsekakor pa bo okus boljši, če boste čas kuhanja raztegnili na vsaj 3 ure. Tako kot za mnoge druge enolončnice, kot npr. pasulj, ričet, golaž, ipd. velja tudi za bograč, da je najboljši naslednji dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *