Rum

rumRum je izredno pomemben v kulturi večine otokov Zahodne Indije (Barbados, Kuba, Dominikanska republika, Haiti, Jamajka, Trinidad, Tobago …) in nekaterih območij  v Kanadi. Rum je zgodovinsko povezan s kraljevo mornarico, kjer so jo mešali z vodo ali pivom, za pripravo groga. Rum so oboževali seveda tudi pirati. Rum je bil tudi odlično sredstvo za ekonomsko izmenjavo, s pomočjo ruma se je razvijala tudi trgovina s sužnji, upori in organizirani kriminal.

Rum je destilirana alkoholna pijača iz sladkornega trsa. Običajno se proizvaja kot stranski produkt pri proizvodnji sladkorja. Rum zaradi sladkornega trsa ni sladek saj ves sladkorni trs med destilacijo porabijo kvasovke, tako, da je rum sestavljen večinoma iz alkohola in vode. Ko rum pride iz destilatorja torej nima ne sladkorja in ne ogljikovih hidratov, prav tako je brez glutena. Rumi iz Kube in Portorika so lažji, rumi iz Jamajke pa veliko močnejši. Beli rum je vrsta, ki je najpogosteje proizvedena v Braziliji in Portoriku. Znani rum Malibu ima kokosov priokus. Rum in viski sta najpogosteje naročeni žgani pijači na svetu. Za razliko od ruma, je viski pridelan iz fermentiranih zrn.

Izvor imena rum je nejasen. Najbolj razširjena hipoteza je, da izhaja iz besede rumbullion, posebna pijača iz prevretih stebel sladkornega trsa ali pa iz besede rumbustion, ki pomeni hrup oziroma nekontrolirano razposajenost.

Prednik ruma je bila pijača Shidhu, ki so jo s fermentacijo in destilacijo pridobili iz soka sladkornega trsa. Omenjena je v Sanskrtskih tekstih. Še ena pijača podobna rumu se imenuje brum in so jo proizvajali na Malaji pred 1000 leti. Pijačo podobno rumu so na področju današnjega Irana ponudili tudi Marcu Polu, ki je ta rum imenoval vino iz sladkornega trsa. Rum so v srednjem veku izdelovali tudi na Cipru, kjer so ga mešali z mandljevim mlekom imenovanim soumada. Peter I. s Cipra je to pijačo prinesel na kongres v Krakow leta 1364.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *