Dolina Soče – pusti, naj te nosi voda

rafting-socaDolina Soče je znana pa čudoviti neokrnjeni naravi, ki v vseh letnih časih privablja športne in adrenalinske navdušence. Največkrat se omenja rafting na reki Soči, ki je s svojo edinstveno barvo zagotovo najbolj znan simbol doline in tržne znamke Dolina Soče.

Dolina Soče skriva ogromno ogleda vrednih znamenitosti, ki jih je izoblikovala voda in nas vedno znova osupnejo. Agencija Maya team se nahaja na idilični lokaciji, ob robu Tolmina, tik ob reki Soči, ki je poleti idealna izbira za osvežitev in poležavanje na plaži. Že s plaže lahko vaše oko ozre vrhove, ki jih objema Dolina Soče. Ob plaži se nahaja tudi prostor za piknik in igrala za otroke. Obiska Posočja bi bilo skoraj škoda samo za poležavanje ob reki, saj Dolina Soče ponuja še veliko možnosti za izlete in spoznavanje naravnih znamenitosti.

Začnimo kar pri izviru lepotice, po kateri je pokrajina dobila ime. Svojo 138 kilometrov dolgo pot reka Soča začne v Zadnji Trenti. Pot do izvira je zahtevna. Malo krajša in enostavnejša pa vodi do 10‑metrskega slapu, ki ga ustvari reka preden nadaljuje pot po Trenti. Odkrivanje lepot, ki jih skriva Dolina Soče nadaljujemo po znameniti Soški poti. V Lepeni odkrijemo 750 metrov dolga Velika korita Soče, malo nižje pa je reka izdolbla 100 metrov dolga Mala korita Soče, ki v najožjem delu segajo le do enega metra širine.

rafting na soči

Tudi energetske točke so del pozitivne energije, s katero vas napolni Dolina Soče. Sredi neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka lahko ob obisku Šunkovega vodnega gaja spoznate energijske točke. Sproščanje ob manjših koritih, ki so stvaritev potoka Šunik naj bi blagodejno vplivalo na počutje in različna bolezenska stanja.

Dolina Soča skriva čudovite slapove. Slap Virje je 12 metrov visok in 20 metrov širok, pod njim pa se nahaja čudovit tolmun, z ledeno mrzlo vodo, kjer kljub vabljivi zeleni barvi kopanje ni dovoljeno. Kljub velikim številom obiskovalcev, ki jih osupnejo slapovi, ki jih odkriva Dolina Soče, pa redki vedo, da je slap Virje ustvaril kraški potok Gljun, ki izvira v neposredni bližini.

Tudi za ljubitelje rekordov je Dolina Soče dober izbor za spoznavanje naravnih znamenitosti. Slap Boka, ki se bohoti ob glavni cesti je najbolj vodnat in najmogočnejši slap v Sloveniji. S svojimi 144 metri višine in 18 metrov širine sodi med najveličastnejše slapove v Evropi, z njim pa je odlično zaznamovana tudi Dolina Soče. V spomladanskem času, ko se topi sneg v visokogorju in so deževne padavine pogostejše, je slap Boka še posebej mogočen, saj doseže pretok do 100 kubičnih metrov. S svojo lego pa služi tudi kot orientacijska točka – v bližini slapa Boka je namreč vstopno mesto za rafting.

Dolina Soča je odlična izletniška izbira za tiste, ki radi uživajo v mirni naravi in občudujejo čudeže, ki jih je le-ta ustvarila za nas. Najboljši izlet se torej začne pri nas, na Labrci. Tu vas bomo nahranili ali utrudili z različnimi športnimi aktivnostmi, po poležavanju na plaži pa je to odlična izhodiščna točka za spoznavanje vseh lepot, ki jih podarja Dolina Soče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *