Zakaj je pomembno obrezovanje sadnega drevja?

obrezovanje sadnega drevjaSadna drevesa se od ostalih dreves razlikujejo po temu, da jih je potrebno vsako leto obrezati, zato da se izboljša kakovost sadja in število plodov. Obrezovanje sadnega drevja je nujna naloga, zato da krošnje pridobijo dovolj sončne svetlobe in da se poveča gibanje zraka skozi drevo. Pravilno rezanje vej prav tako pomaga pri razvoju strukture drevesa, zato da le-ta lahko podpira obremenitve, ko zrastejo novi sadeži.

Previdno rezanje mirujočih brstov v spomladanskem času bo oživilo preostale brste in sprožilo novo rast zdravih vej in poganjkov. Za najboljše rezultate je obžagovanje vej potrebno opraviti vsako leto, zato, da lahko zagotovimo zdrava in vzdrževana drevesa, ki obrodijo veliko sadežev.

Pravilno obžagovanje dreves spodbuja rast zdravih vej

Zimsko in spomladansko obrezovanje sadnega drevja pomaga pri rasti novih vej in hkrati odstranjuje stare in poškodovane veje. Poleg tega pravilno rezanje vej spodbuja močnejše korenine, ki zagotavljajo, da drevo zdrži tudi v slabših vremenskih razmerah, kot so močni vetrovi in nevihte.

Pri tem pa je potrebno opozoriti, da obžagovanje vej pri drevesih, ki obrodijo sadeže, ni primerno v poletnih mesecih, saj se s tem sadje izpostavi močnemu soncu in upočasni postopek zorenja.

Pravilno rezanje vej na drevesu povečuje pridelavo sadja

Dobro negovano in vzdrževano drevo spodbuja rast in pridelavo svežega sadja. Odmrli les, ki se pušča v krošnjah ali ni pravilno odstranjen, je veliko bolj dovzeten za okužbe z insekti in boleznimi. Tako rezanje odmrlih in poškodovanih vej spodbuja rast novih brstov in plodov.

Obžagovanje sadnih dreves ščiti pred drevesnimi boleznimi

Listne uši in bakterijske okužbe so le nekatere od bolezni, ki lahko prizadenejo drevesa, ki vsako leto obrodijo sadeže. Tako je profesionalno obrezovanje sadnega drevja preventivni ukrep, zato da se prepreči, da bi se drevo okužilo z drevesnimi boleznimi in hkrati bi ukrep spodbudil dolgo in zdravo življenjsko dobo drevesa.

V primeru, če bi drevo zbolelo za eno od drevesnih bolezni, bo pravilno obžagovanje vej pripomoglo k hitremu in varnemu zdravljenju ter pri tem bo tudi pripomoglo k zaustavljanju širitve bolezni na druge dele drevesa.

Vas zanima kdaj je potrebno obrezovati sadno drevje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *