Tiskarna

tiskarnaTiskarna je podjetje kjer se tiskajo tiskovine pa naj bodo do knjige, položnice, loterijske srečke, vizitke, mape, časopisi, nalepke za steklenice, brošure in letaki. V tiskarnah imajo glavno vlogo tiskarji, ki so zadolženi za upravljanje strojev, ki omogočajo tiskanje. V tiskarnah se izvaja več vrst tiska. Naj omenimo  nekaj najbolj znanih načinov tiska: sitotisk, digitalni tisk, ofsetni tisk in knjigotisk. Vas zanimajo cene tiska?

Glavna značilnost digitalnega tiska, ki se izvaja v tiskarnah je ta, da tiskanje upravlja računalnik. Digitalni tisk je enostavnejši za izvedbo, kvaliteta tiska je običajno slabša kot pri klasičnem tisku, glede stroškovne plati pa je primeren predvsem za manjše količine. Velika prednost digitalnega tiska je ta, da se lahko vsak natisnjen izvod posebej prilagodi oziroma personalizira, kar s pridom izkoriščajo podjetja, ki se ukvarjajo z direktnim marketingom. Tako lahko npr. na vsak izvod izpišemo ime drugega naslovnika, prilagajamo tiskovine glede na ciljne stranke, ipd. Digitalni tisk v črnobeli tehniki je precej cenejši od barvnega tiska. Za večje količine, recimo nad 300 izvodov pa je verjetno že bolj smiselna uporaba klasičnega tiska.

Pri klasičnem tisku so stroški za manjše količine precej višji, saj je potrebno najprej pripraviti vse potrebno za tisk. Zaradi tega ima klasični tisk visoke začetne, fiksne stroške. Se pa z večjo količino natiskanega materiala stroški na posamezno enoto precej zmanjšajo, zaradi česar je tiskanje večjih količin v tiskarni s pomočjo klasičnega tiska veliko bolj rentabilno. Večjo količino kot natisnemo pri offset tisku, cenejši je posamezen natisnjen izvod. Offset tisk zagotavlja visoko kvaliteto tiska in visoko ločljivost ter hitro tiskanje.

Sitotisk se uporablja predvsem za tiskanje na tekstilne izdelke in izdelke iz poliestra. Sitotisk se uporablja zelo veliko za tiskanje logotipov na razna promocijska darila.

Na trgu obstaja ker veliko število tiskarn. Katero tiskarno boste izbrali je predvsem odvisno od tega kaj potrebujete, kakšen tisk je potrebno pri tem uporabiti in kakšne količine želite imeti natisnjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *